Zeggen dat de plooibuggy eind de jaren ’60 even belangrijk was voor de sociaal-culturele bevrijding van jonge ouders als de pil voor de emancipatie van de vrouw, is misschien wat overdreven maar het komt toch aardig in de buurt. Tot dan had de geboorte van een kindje tot gevolg dat je enkel nog de deur uit kon als je een logge ‘kinderkoets’ met van die blinkende fietsspaken voor je uit duwde. Die waren dan wel grappig omdat je er zo fijn mee kon schommelen maar daar hield het lachen dan meestal mee op. Behalve dat je onderaan doorgaans wat noodzakelijke babyspullen kon transporteren, waren het vooral onhandige dingen. Het enige alternatief was echter je zoon- of dochterlief op de arm dragen.
De uitvinding van de plooibuggy
Het was de Britse luchtvaartvaartingenieur Owen Maclaren die uiteindelijk voor een oplossing zorgde. Geïnspireerd door de verhalen van zijn dochter die in 1965, samen met zijn kleinzoon en een klassieke kinderwagen, naar de VS was gereisd en daardoor nogal hinder ondervond, boog hij zich over het mobiliteitsprobleem. Zo kwam het dat hij, lang nadat hij aan het onderstel van de Spitfire had gesleuteld, in zijn woning in het Britse Barby een lichtgewicht kinderwagen ontwierp met een plooibaar frame. Zijn expertise met innovatieve metalen zoals aluminium kwam daarbij zeer goed van pas. Hetzelfde jaar patenteerde hij zijn uitvinding van de ‘B01’ en enkele jaren later lag de eerste plooibuggy in de winkel. Omdat dat plooien even gemakkelijk verliep als het samenvouwen van een paraplu na een plotse regenvlaag, werd de ‘paraplubuggy’ een instant hit.
Intussen zijn de plooibuggy’s danig geëvolueerd. Behalve het gemak waarmee ze opgeborgen kunnen worden, zijn ook hun zwenkwielen, een enorme opsteker voor mama’s en papa’s die al eens graag op stap gaan in de stad of inkopen doen in de supermarkt. Aanvankelijk waren ze vooral geschikt voor korte wandelafstanden en voor baby’s die al zelfstandig konden zitten. Omdat intussen ook ernstig werk is gemaakt van een betere ergonomie voor de jonge passagiers, zijn ze echter steeds geschikter voor een fikse tochten.
Laat je plooibuggy meegroeien
Om ervoor te zorgen dat je zoon of dochter lang van zijn plooibuggy kan genieten, hou je bij je aankoop best rekening met volgende aspecten.
- Een verstelbare rugleuning zorgt ervoor dat je uk niet alleen zittend de wereld in kan kijken maar dat hij ook een dutje kan doen in slaapstand.
- Een verstelbare voetsteun zorgt ervoor dat je kindje na verloop van tijd niet met zijn knieën tegen zijn neus hoeft te zitten.
- Zorg dat je plooibuggy uitgerust is met een 5-punts veiligheidsharnas, zoals de Europese EN 1888-norm voorschrijft. Het systeem zorgt ervoor dat je kindje in alle omstandigheden veilig vast zit.
- Wielvering kan onnodig lijken als je enkel over goed geplaveide voetpaden denkt te wandelen. De realiteit leert echter dat dit zelden het geval is. Putten op je traject of een zondagse boswandeling doen je inzien dat deze optie geen overbodige luxe is.
Naast een ruim aanbod kwalitatieve plooibuggy's biedt Pericles ook veel keuze aan handige duowagens. Ben je op zoek naar de beste kinderwagens, neem dan snel een kijkje naar het kwalitatieve aanbod kinderwagens bij Pericles. Maar ook het assortiment baby boxen en de bijhorende parkbekleding is er zeker de moeite waard. Ontdek het uitgebreide Pericles producten gamma in de verschillende Pericles winkelpunten of in de Pericles webshop.