1

Geen zorgen over de afmetingen; babydekens moeten strak zitten

We krijgen heel wat vragen omtrent de grootte van een babydekentje. We gaan daar graag op in. Je hoeft je echter over het algemeen geen zorgen te maken over de afmetingen. Babydekens zijn veilig voor zeer jonge kinderen zodra ze tenminste stevig en strak vast zitten als je kindje slaapt. Hoe een goed opgemaakt bed er precies uitziet, lees je hier.

Ontdek onze favoriete producten

De stof waarmee een babydeken wordt gemaakt, kan variëren. Je kan als jonge ouders zonder probleem zowel katoenen, wollen of synthetische babydekens gebruiken. Het is echter vooral belangrijk dat het bedje waarin je je baby te slapen legt goed opgemaakt wordt.

Strakke opmaak met verschillende afmetingen van een babydeken 

Ongeacht de afmetingen: babydekens moeten goed vast gestopt worden onder de matras. Zorg er bij voorkeur voor dat het deken langs de zijkanten en bij het voeteneinde zeker 10 centimeter onder de matras verdwijnt.

De strakke opmaak van het babybedje moet voorkomen dat je kindje tijdens zijn slaap onder het deken kan wegzakken. Doorgaans koop je een babybedje immers ‘op de groei’. Als je je pasgeboren ukje bijgevolg te slapen legt met het hoofdje tegen het hoofdeinde, kan hij of zij richting voeteneinde glijden.

Warme voetjes met verschillende afmetingen van een babydeken  

Maak het bed daarom zo op dat baby met zijn voetjes bijna tegen het voeteneinde ligt. Uiteraard is het dan nodig om het deken bij het voeteneinde een heel eind onder de matras om te plooien. Daarom ben je uiteraard beter af met een babydeken met eerder kleine afmetingen.

Verschillende afmetingen van een babydekentje en warmte

Als volwassen mensen te warm hebben in bed, schoppen ze de dekens van hun lichaam. Baby’s hebben daar de kracht niet toe. Maak je dus niet zozeer zorgen in de afmetingen; babydekens mogen vooral niet te warm zijn.

Ga daarom bij je aankoop niet af op het gewicht van de deken. Synthetische dekens kunnen immers zeer licht zijn maar zijn daarom niet minder warm. Pas de dikte van het deken aan aan de kamertemperatuur van de plek waar het kindje slaapt. Om dat te bepalen word de TOG-waarde (Thermal Overall Grade) gebruikt; een veiligheidsindex voor warmteweerstand-en isolatiewaarde van textiel. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe warmer en hoe beter het materiaal isoleert. Voor baby’s moet die bij kamertemperatuur liggen tussen 0 en 4.

-          TOG kleiner dan 1: kamertemperatuur tussen 24°C en 27°C

-          TOG van 1 tot 2: kamertemperatuur tussen 21°C en 23°C

-          TOG van 2 tot 3,5: kamertemperatuur tussen 10°C en 20°C

Hierbij wordt uitgegaan van een normale lichaamstemperatuur tussen 36,5°C en 37,5°C en een ideale kamertemperatuur van 18°C tot 20°C.

Een slaapzak of verschillende afmetingen van een babydeken? 

Kind en Gezin raad jonge ouders aan om van bij de geboorte voor een slaapzak te kiezen. In een slaapzak met armsgaten (met of zonder mouwen) blijft het gezicht van het kindje altijd vrij. De slaapzak helpt ook voorkomen dat de baby in een onveilige buikligging rolt en niet kan terugdraaien naar de veilige rughouding. Je kiest uiteraard best voor een slaapzak van de juiste afmetingen. Babydekens en slaapzakken verschillen wat dat betreft niet.

Breng een bezoekje aan Pericles en ontdek er de leukste babykamer inspiratie. Je vindt er alle niet te missen items voor in de babykamer, zoals het knusse knuffeldoekjes, bedomtrekjes, decoratie voor de babykamer, baby dekentjes, donsovertrekjes, kussenovertrekjes, lakentjes met sloop, veilige slaapzakjes, zachte pyjama's voor de allerkleinsten en zoveel meer baby producten bij Pericles